Állategészségház - www.allategeszseghaz.hu - info@allategeszeghaz.hu | nyomtatta: vendég
Hírlevél
Ide kattintva további információkhoz juthat a pályázattal kapcsolatban!
Főoldal / Állatvédelem / Ismét változtak az állattartás szabályai

Ismét változtak az állattartás szabályai

Közzétette: Dr. Keleti Zoltán 2012. 06. 18. Olvasottság:5185

mikrocsip, elektronikus transzponder, regisztráció, ebnyilvántartás, állattartás

A június 11-én elfogadott 115/2012.számú kormányrendelet több ponton módosította az állattartás, különösen a kutyák tartásának szabályait. A korábban eltörölt ebnyilvántartást új alapokra helyezve állítja helyre. Az országos nyilvántartás három pillére a mikrocsip (elektronikus transzponder), az adatrögzítést is végző magánállatorvos, és az ebösszeírást végző önkormányzat.

Augusztustól a kutyatartó kötelessége, hogy az állatorvosnál kezdeményezze kutyája megjelölését, illetve a korábban már megjelölt kutyák regisztrációját. 2013.január 1. után a 4 hónaposnál idősebb kutya már csak csippel ellátva (és regisztrálva) tartható. Érdemes ellenőrizni tehát,hogy a csipelést igazoló regisztrációs adatlap és a kisállat egészségügyi könyv (oltási igazolvány) adatai megegyeznek-e. Ha ezekben eltérés van vagy valamelyik hiányzik, érdemes felkeresnie állatorvosát.

A magánállatorvos feladata a transzponder beültetésén túl az adatok rögzítése az országos adatbázisban. Az állatorvos felé kell tehát jelenteni a tulajdonos, tartási hely, vagy bármely más adat változását, az állat elveszését, elhullását. Rögzítendő adat az állat ivartalanításának ténye is. Amennyiben az ivartalanításról nem rendelkezik igazolással, a műtétet végző állatorvos tudja saját nyilvántartása alapján azt igazolni. Ennek hiányában a műtét igazolása kizárólag az ebtartó költségére elvégzett eredményes bizonyító vizsgálatot követően (például ultrahangos vizsgálat, vérvizsgálat) lehetséges.

Az önkormányzatok feladata a három évenkénti ebösszeírással a fenti folyamatok hatósági ellenőrzése. Ennek szabályait helyi rendeletben állapítja meg.

A mindennapi kutyatartás megváltozott szabályai közül jelentősen változott a kutya számára biztosítandó terület valamint az alom elválasztásának ideje – az utóbbi a kutyán kívül macskákra és vadászgörényekre is vonatkozik. Augusztus 1. után a zártan tartott kutya számára biztosítandó kennel alapterülete, illetve a megkötve tartott kutya részére biztosítandó kikötő eszköz hossza a kutya méretével arányos:

  • 20 kg alatti kutya esetén minimum 10 m2 illetve 4 m
  • 20-40 kg között minimum 15 m2, illetve 6 m
  • 40 kg felett pedig minimum 20 m2, illetve 8 m.

A kölykök legkorábban 8 hetes korukban választhatók el az anyjuktól.


A(z) Állatvédelem rovat összes cikke:

Ismét változtak az állattartás szabályai [2012. 06. 18.]

Honlaptérkép Ideart Az oldal 51.4137744904 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég