Állategészségház - www.allategeszseghaz.hu - info@allategeszeghaz.hu | nyomtatta: vendég
Hírlevél




Ide kattintva további információkhoz juthat a pályázattal kapcsolatban!
Főoldal / Egészségmegőrzés / A kullancsok és bolhák elleni védekezés

A kullancsok és bolhák elleni védekezés

Közzétette: root 2012. 01. 02. Olvasottság:4769

A kullancsok rejtőzködő életmódja miatt a környezet jelentős vegyi terhelése nélkül a kullancsok nem írthatók ki a környezetből; a kullancs elleni permetezésnek így több kára, mint haszna van. Ennek megfelelően az állatorvos által irányított védekezés célja kettős:

1402-22930

egyrészt a kullancs számára kedvezőtlen környezet megteremtése az állaton, másrészt annak biztosítása, hogy a Lyme-kór ellen elérhető maximális védettség időszaka egybeessen a kullancsok megjelenése okozta magas kockázatú időszakkal.

A kullancs számára optimális időszak hazánkban jellemzően március végétől október végéig tart.

A kullancs elleni védekezésnek több formája van. A legtartósabb védőhatást a nyakörvek biztosítják. Az állatorvos által ajánlható nyakörvek általában 6-7 hónapig hatásosak, de a kereskedelemben kaphatók rövidebb hatásidejű, olcsóbb készítmények is. A nyakörvekből párolgással szabadul fel a hatóanyag, ami kitölti a kutya szőre közötti levegőt. Ez a vékony légréteg alig változik, és még akkor sem tűnik el teljesen, ha a kutya bőrig ázik, vagy úszik. Így egyes nyakörvek hatásosak maradnak fürdéskor is. (Samponos fürdetéskor azért mindenképpen leveendők!)

A készítmények másik csoportja a rácseppentő oldatok (Spot on készítmények). Ezek kullancs ellen általában 1 hónapos hatásúak. Van köztük felszívódó, és a szőrtüszőkben kiválasztódó hatóanyag is. Más szerek a bőrt fedő vékony zsírrétegben oszlanak meg felszívódás nélkül. Az utóbbiak hatását így a samponos fürdetés jelentősen csökkenti, míg a felszívódó szerek esetében csak rövidebb időszakra figyelhető meg hatáscsökkenés.

A kullancsok ellen védekezhetünk még lemosással vagy permetezéssel is. Ezek a szerek általában rövidebb ideig, 1-2 naptól 1-2 hétig hatásosak. Ezek is a bőr felszíni zsírrétegében oszlanak el, és van a Spot on készítményekhez hasonló tartós készítmény is.

Bolhairtásra a legtöbb kullancs elleni készítmény megfelelő, sőt a bolha elleni hatásuk általában tartósabb.

A(z) Egészségmegőrzés rovat összes cikke:

A kutyák féreghajtásáról [2012. 01. 02.]

A kullancsok és bolhák elleni védekezés [2012. 01. 02.]

Altatás és általános kivizsgálás [2012. 01. 02.]

Honlaptérkép Ideart Az oldal 52.3700714111 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég