Állategészségház - www.allategeszseghaz.hu - info@allategeszeghaz.hu | nyomtatta: vendég
Hírlevél
Ide kattintva további információkhoz juthat a pályázattal kapcsolatban!
Főoldal / Járványvédelem / A veszettségről

A veszettségről

Közzétette: root 2012. 01. 02. Olvasottság:8765

A veszettség vírusos betegség. Zoonózis, vagyis állatról emberre, emberről állatra, sőt emberről emberre is terjedhet.

yorkie-macska

A vírus tulajdonságai közül a fertőzés terjedésében egyik legfontosabb kicsi képesség: a környezetben nem életképes, percek alatt elpusztul a beszáradt váladékokban. Az egészséges bőrön nem képes önmagától átjutni. A másik meghatározó tulajdonsága, hogy a nyállal ürül. A vírus már fertőzött, de a veszettség klinikai tüneteit nem mutató, tehát még egészségesnek látszó állat nyálával is ürülhet!

A fertőzött állat nyála egy sebzésen keresztül tud bejutni a szervezetünkbe. Nem feltétel a fertőzés továbbításában a harapás. elég, ha a fertőzött kutya (vagy bármelyik vadállat) nyála a sebes kezünkre jut. Nem csak a róka veszélyes ebből a szempontból, mert a veszettség vírusát hordozhatja a patkány, a sün, és a denevér is.

A bejutás helyéről a vírus az idegek mentén lassan halad a központi idegrendszer, az agy felé. A klinikai tünetek csak a vírus idegrendszerben történő megtelepedése után jelentkeznek, a lappangási idő (a fertőződéstől a tünetek jelentkezéséig eltelt idő) tehát nagyban függ a sérülés helyétől. A szakirodalomban fellelhető leghosszabb lappangási idő 90 nap.

Mindazok, akik a veszettség vírusával megfertőződtek, és nem részesültek megelőző védőoltásban, vagy nem kapták meg a fertőzés utáni, szaknyelven post infektios vakcinákat, megbetegedtek. Eddig minden ember és állat, akinél a veszettség klinikai tünetei mutatkoztak belehalt a betegségbe. Egy különleges esetről itt olvashat.

Ezért különösen fontos a veszettség elleni védekezés, amelynek szabályozása sokat változott az utóbbi években, és most is változni fog néhány eleme. Egy azonban nem változott több mint 70 éve: minden kutyát évente kötelező veszettség elleni védőoltásban részesíteni. Ugyanez vonatkozik a kiállításra vagy külföldre szállított macskára és vadászgörényre is. Nem kötelező, de indokolt a kijáró macskák veszettség elleni védőoltása is.

A(z) Járványvédelem rovat összes cikke:

Oltási program kutyák részére [2012. 01. 02.]

A veszettségről [2012. 01. 02.]

Ajánlott oltási program macskáknak [2012. 01. 02.]

Készülj fel a lyme kór ellen! [2011. 12. 22.]

Honlaptérkép Ideart Az oldal 61.1681938171 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég