Állategészségház - www.allategeszseghaz.hu - info@allategeszeghaz.hu | nyomtatta: vendég
Hírlevél
Ide kattintva további információkhoz juthat a pályázattal kapcsolatban!
Főoldal / Járványvédelem / Ajánlott oltási program macskáknak

Ajánlott oltási program macskáknak

Közzétette: root 2012. 01. 02. Olvasottság:5072

A macskanátha és a vírusos gyomor és bélgyulladás (panleukopenia) és a leucosis akár lakásban tartott állatokra is ráragadhat cseppfertőzéssel, ragályfogó anyagok, pl. a gazdi ruházatának a közvetítésével.

P1010602 Cat sleeping in a window

Oltási program macskák részére:

  • 7. hét - kombinált oltás: macskanátha, panleucopenia (macskák parvovirusa)
  • 9. hét - kombinált oltás 2.
  • 11. hét - Leucosis oltás
  • 13. hét - Leucosis oltás 2.
  • 15. hét - FIP (fertőző hashártyagyulladás - macskák coronavírusa)
  • 17. hét - FIP 2.
  • 19. hét - Veszettség oltás (kijáró macskák esetén)
  • 6. hónap - Veszettség oltás 2.
A macskanátha és a vírusos gyomor és bélgyulladás (panleukopenia) és a leucosis akár lakásban tartott állatokra is ráragadhat cseppfertőzéssel, ragályfogó anyagok, pl. a gazdi ruházatának a közvetítésével.

A macskanátha (rhinotracheitis infectiosa) igen elterjedt, kötőhártya gyulladással, gennyes orrfolyással és tüdőgyulladással járó betegség. Minthogy az egyik kórokozója herpes vírus, az állat ugyan tünetmentessé tehető, de a vírust egész életében hordozza, és üríti. A betegségen átesett macska visszatérően benáthásodik (hasonlóan az emberhez: akinek az ajkán egyszer kiütött a herpesz, az bizton számíthat a kiújulásra). A vírus átjut a méhlepényen, ezért a betegségen átesett nőstények kölykei már fertőzötten születnek. Ezért a betegségen átesett állatok ivartalanítása célszerű.

A leucosis (vírusos fehérvérűség) súlyos gyógyíthatatlan betegség, mely az immunrendszer működését gátolja. Ritkán jelentkezik önálló, úgynevezett specifikus tünetekkel; általában a visszatérő másodlagos fertőzések keltenek gyanút a betegségre. A kiscicák anyjuktól is örökölhetik, ebben az esetben a későbbi oltások tünetmentes állatokon hatástalanok lehetnek. Ezért is nagyon fontos a kölyök mentességének vérvizsgálattal történő megállapítása. FONTOS! A teszt az utolsó 2-3 héten bekövetkező fertőzést nem mutatja, mert a vírus hatására termelődött ellenanyagok kimutatásán alapul. Ennek a gyakorlatban az a jelentősége, hogy a talált, és befogadásra kerülő macskát legalább 3 hétig mentes környezetben, a többi állattól elkülönítetten (karantén) kell tartani a vérvétel előtt.

A FIP (fertőző hashártyagyulladás - macskák coronavírusa) szintén elterjedt betegség. Sokkal elterjedtebb, mint gondolnánk. Ugyanis a macskák jelentős része tünetmentesen hordozza a vírust (száraz forma): ebben az estben csak műtétkor tapasztaljuk – mellékleletként – a hashártyagyulladást. A nedves forma esetén a hasüregben felhalmozódó folyadék miatt (hasvízkór) az állat 3-4 hét alatt meghal.

Sajnos cicáinkat olyan halálos betegség is fenyegeti, mely ellen nem áll rendelkezésre védőoltás (FIV, más néven macska-AIDS), ezért ajánlott a mielőbb ivartalanításuk. Ennek következtében ritkábbá válnak az elcsatangolások, verekedések, így a fertőzés terjedésére is jóval kisebb az esély. A műtét nőstényeknél 4 hónapos kor után, kandúroknál 8 hónapos kor, vagy a "spriccelés" kezdete után bármikor elvégezhető.

A(z) Járványvédelem rovat összes cikke:

Oltási program kutyák részére [2012. 01. 02.]

A veszettségről [2012. 01. 02.]

Ajánlott oltási program macskáknak [2012. 01. 02.]

Készülj fel a lyme kór ellen! [2011. 12. 22.]

Honlaptérkép Ideart Az oldal 60.6601238251 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég