Állategészségház - www.allategeszseghaz.hu - info@allategeszeghaz.hu | nyomtatta: vendég
Hírlevél
Ide kattintva további információkhoz juthat a pályázattal kapcsolatban!
Főoldal / Járványvédelem / Oltási program kutyák részére

Oltási program kutyák részére

Közzétette: root 2012. 01. 02. Olvasottság:6471

Bevezető a kutyák oltási programjához

vighnorbert071128

  • 7-8. hét - Parvo és szoprnyica elleni oltás
  • 9-10. hét - szopornyica + leptospira + májgyulladás + parainfluenza elleni kombinált oltás
  • 11-12. hét - Corona vírus elleni oltás
  • 13-14. hét - szopornyica + leptospira + májgyulladás + parainfluenza + corona vírus elleni kombinált oltás
  • 14-16. hét - Veszettség oltás
  • 18. hét - Lyme-kór elleni oltás
  • 22. hét - Lyme-kór elleni oltás
  • 6. hónap - Parvo + Kombinált + Corona oltás
  • 9. hónap - Veszettség oltás
  • 1 éves kor - szopornyica + leptospira + májgyulladás + parainfluenza + corona vírus elleni kombinált oltás
A veszettség oltás beadatását jogszabály írja elő (164/2008. (XII.20) FVM rendelet). Ez alapján minden 3 hónapos kort betöltött eb 30 napon belül kell megkapja az első veszettség elleni védőoltását, majd ezt követően 6 hónapon belül a másodikat. 1 éves kor alatt csak úgynevezett monovalens (vagyis más betegségek elleni összetevőt nem tartalmazó) veszettség elleni vakcina alkalmazható. 1 éves kor felett pedig csak akkor alkalmazhatók az úgynevezett polivalens (vagyis több betegség ellen védő) veszettség elleni védõoltások, ha korábban a kutya igazoltan legalább 2 monovalens oltásban már részesült.

A veszettség elleni védekezés szabályozása az elmúlt években sokat változott, és az új állatvédelmi törvény elfogadását követő végrehajtási rendeletek is várhatóan érinteni fogják. Egy azonban biztos: a veszettség elleni védőoltás elmulasztása, vagy késedelmes beadatása miatt bírság szabható ki, amelynek feltételei szigorodtak! A bírság az élelmiszerlánc-felügyeleti bírságok közé tartozik, aminek közös jellemzője, hogy az elkövetést követő 5 éven belül kiszabható. Vagyis 2014-ben még javában büntethető lesz a 2010-ben kimaradt Tovább a veszettségre itt.

A veszettség elleni védőoltás beadatásának további feltétele a féreghajtó kezelés végrehajtása. A jogszabálynak megfelelő féreghajtó szer kiadását az állatorvos a munkanaplójában rögzíti és a kiadást az oltási könyvben igazolja. Amennyiben a tulajdonos a féreghajtó szert nem kéri, az állatorvos ennek tényét rögzíti a naplójában. Az állatorvos nem hatóság, hogy az igazolást megkövetelje, de a hatóság őt is ellenőrzi. Ezért a bejegyzésben szerepel, hogy a tulajdonos milyen dokumentummal igazolta, vagy nem igazolta a féreghajtás megtörténtét. A hatóság utólag kérheti a tulajdonostól a féreghajtás megtörténtének igazolását is. Bővebben a féreghajtásról itt.

Az előző évi Lyme-kór elleni oltás időpontjától függetlenül az ismétlő oltást 1-2 héttel a kullancs-szezon előtt, március közepén - végén veszettség oltás, ha ezt a hatóság a nyilvántartásából hitelt érdemlően bizonyítani tudja. érdemes beadatni. Bővebben a Lyme-kórról itt.

A(z) Járványvédelem rovat összes cikke:

Oltási program kutyák részére [2012. 01. 02.]

A veszettségről [2012. 01. 02.]

Ajánlott oltási program macskáknak [2012. 01. 02.]

Készülj fel a lyme kór ellen! [2011. 12. 22.]

Honlaptérkép Ideart Az oldal 61.469078064 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég